Неизвестни лица изкъртиха задната стена на сградата на българския Културно-информационен център в Скопие през нощта на 15 срещу 16 март.

Това съобщиха от Министерството на външните работи, определяйки престъплението като посегателство срещу българската държава, в лицето на държавна институция.

Нанесените щети са в условията на продължаваща антибългарска кампания в РСМ, включваща серия от нападения срещу организации на българите там, за които все още няма ефективно правораздаване и наказания. Тази позиция изрази шефът на дирекция "Югоизточна Европа" г-жа Ваня Андреева в МВнР пред посланика на Северна Македония Агнеза Руси-Поповска.

Очакваме институциите в РСМ да установят извършителите на престъплението срещу българския Културно-информационен център и да покажат, че подобни посегателства са категорично неприемливи и носят цялата строгост на закона, каза още г-жа Андреева.

По думите й при подобни прояви не трябва да бъде допуснато усещане за безнаказаност, за което отговаря ефективното правораздаване и създаваният от политиците обществен наратив.

От МВнР припомнят, че с двустранната Спогодба за откриване на Културно-информационните центрове от 2003 г., двете държави са поели ангажимент да гарантират нормалното функциониране на културно-информационните центрове в двете столици.

Повдигнаха обвинение срещу председателя на българския културен клуб в Битоля

Повдигнаха обвинение срещу председателя на българския културен клуб в Битоля

Според Люпяо Георгиевски случващото е демонстрация на пълно лицемерие от страна на властите в РСМ