Върховният касационен съд намали присъдата на Кирил Рашков - цар Киро с една година.

Припомняме, циганският барон бе осъден на 3 години и 6 месеца затвор. Срещу него бяха повдигнати обвинения, че на 23 септември в село Катуница се е заканил с убийство на Веселин Христов и Иванка Петрова. Според обвинението това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му. Веселин Христов е вуйчо на убития на 23 септември Ангел Петров, а Иванка Петрова е негов настойник.

На предишното заседание във ВКС защитата на Рашков поиска намаляване на присъдата му или алтернативно постановяване на условна присъда. Искането беше направено в отсъствието на самия Рашков, който не присъства тогава в съдебна зала.

С това решение върховните магистрати изпълниха едно от исканията на защитата и намалиха определените размери по отношение на обвиненията - за Веселин Христов на 2 години, за Иванка Петрова на 2 години и 6 месеца, както и в частта по чл.23, ал.1 НК -  на 2 години и 6 месеца.

Според магистратите няма основание за налагане на условна присъда, тъй като  намалена подсъдимият е проявил неколкократно и демонстративно в различни етапи от своя живот желание да не се съобразява и да нарушава законите в страната.

"Очевидно е, че престоя му за различни срокове в местата за лишаване от свобода не е оказал влияние и не го е мотивирал да се промени така, че да не търпи нови тежести и ограничения, каквито са последиците от осъждане за извършено престъпление. Отлагането на изпълнението на наказанието трябва да бъде обществено оправдано, да предполага възможност за действително поправяне на подсъдимия, а такъв извод в конкретния случай не може да бъде направен," пишат в решението си съдиите.

От решението става ясно още, че възрастта и здравословното състояние, което поначало може да бъде контролирано и при условията на местата за лишаване от свобода е следвало да окажат възпиращо въздействие върху поведението му, но не могат да бъдат основание за различен от направения извод, че е необходимо да бъде принудително изолиран като единствена възможност за постигане на всички цели на наказанието по чл.36 НК.