Върховният касационен съд (ВКС) оправда Йордан Лечков за сключена неизгодна сделка като кмет на Сливен. Става въпрос за сделка за изграждането на водопровода на част от града. Заедно с Лечков по делото е подсъдим и Стефко Шевкенов. Двамата са осъдени на първа инстанция с различни наказания. Пловдивският апелативен съд ги оправдава. Именно това е причината Апелативната прокуратура в Пловдив да протестира решението на съда пред ВКС.

Припомняме, Пловдивският апелативен съд миналата година оправда бившия кмет на Сливен Йордан Лечков по делото за водния цикъл в града. Той обжалваше присъда на Старозагорския окръжен съд от две години лишаване от свобода и забрана да заема кметски пост в продължение на три години.

Въззивният съд правилно е приел, че подсъдимият е сключил договора с избрания от комисията, провела обществената поръчка изпълнител, която е била назначена по съответния ред. Също така правилна е и преценката за това, че поканата е давала само правната възможност с допълнителната си оферта, потенциалният изпълнител да оферира процент за непредвидими строително-монтажни работи, посочва институцията.

Апелативният съд-Пловдив не е допуснал процесуално нарушение, свързано с оценката на доказателствата, което да обуславя неправилно приложение на материалния закон, относно постановеното оправдаване на подсъдимия Йордан Лечков. Върховният касационен съд намира за неоснователни доводите на прокуратурата за допуснати нарушения с постановена оправдателна присъда. В тази връзка съдът оставя в сила постановеното от Пловдивския апелативен съд, като решението не подлежи на обжалване и протест. То е публикувано на сайта на съда.