ВКС отмени решението на Софийския градски съд (СГС), с което бе отказана регистрацията на новото ръководство на СДС с председател Мартин Димитров.

Според решението обаче ВКС не регистрира новото ръководство, а постановява друг състав на СГС да гледа отново делото, съобщи БНР.

Върховните съдии критикуват доводите на градските магистрати срещу законността на избора на Димитров, но в края на акта си са написали, че връщат делото за ново разглеждане от друг състав на градския съд.

В мотивите за днешното си решение ВКС посочва, че градският съд не е извършил задълбочена преценка на доказателствата за вътрешнопартийните избори и не е изискал нови, ако счита, че представените от СДС са недостатъчни.

Според Закона за политическите партии обаче, когато гледа дела за регистрация на партии ВКС излиза с окончателно решение. ВКС е взел решението си на основание чл. 293 ал. 3 от Гражданския процесуален кодекс според, който обжалваното решение трябва да бъде отменено и върнато за ново разглеждане от друг състав на СГС.

На 13 този месец стана ясно, че Софийският градски съд е отказал да установи Мартин Димитров за председател на СДС. Тогава Димитров заяви, че съдът е бил използван за политически цели.  

Припомняме, при избор на нов председател Съюзът на демократичните сили организира преки избори, които стигнаха до балотаж.

Когато представители на независимата съдебна система правят политически изводи и въз основа на тях вземат решение, е опасно, коментира тогава решението на СГС Мартин Димитров.
Според него решението на съда е симптом на обезпокоителни процеси в България.