Върховния касационен съд върна делото срещу Мейсън Кристофър за ново разглеждане на Софийския апелативен съд.

Припомняме, англичанинът отговаря пред българския съд за убийството на 18-годишния Емил Ботев. Кървавият инцидент се случи на 10 юни 2014 г. в столичния кв. „Горубляне" на бул. „Самоковско шосе" и предизвика вълна от протести, организирани от приятели и близки на Емил Ботев, които настояваха за справедлива присъда.

Тричленен състав на ВКС отмени изцяло решението на Софийския апелативен съд, с което е потвърдена 4-годишната присъдата на англичанина. Мейсън беше признат за виновен за убийството на Емил Ботев в училищен двор в квартал „Горубляне” при превишаване на пределите на неизбежната отбрана. ВКС връща делото на САС за ново разглеждане от друг състав и от етапа на допускане на доказателства. Решението не подлежи на обжалване.

ВКС приема, че е установен поводът за възникване на конфликта. Спорна е останала обаче втората, същинската част от събитието, свързана пряко с предмета на доказване по делото, се казва в решението на върховните съдии.

Отбелязва се още, че при множеството проведени разпити, особено на свидетеля Софрониев, са останали налични противоречия, свързани именно с поведението на пострадалия и на подсъдимия.

Важно било и обстоятелството, дали Емил Ботев е "гонел до последния момент подсъдимия или се е спрял, отказвайки се от преследването”.

Съдиите подчертават, че при новото разглеждане на делото, съдът следва да разпита свидетелите Софрониев, Скрински, Йотов, Филипов и Крачунов.

По делото са установени участници, които не са разпитвани в качеството на свидетели, но които имат пряко и непосредствено възприятие от случилото се – такъв например е Николай Веселинов.