Делото е образувано по протест и по жалби на подсъдимия Петко Е. и на повереника на единия частен обвинител и граждански ищец.

Припомняме, че на 2 март 2013 г. 16-годишно момче беше застреляно, а негов връстник беше ранен, след като охранител открил стрелба по момчетата при опита им да крадат от вагони на гара "Подуяне". Вторият младеж бе ранен, но е без опасност за живота.

Охранител застреля 16-годишен крадец на гара „Подуяне”

Охранител застреля 16-годишен крадец на гара „Подуяне”

16-годишен циганин беше застрелян

Първа инстанция се е произнесла с присъда виновен и е произнесла наказание - 13 години затвор, а за нанасянето на средна телесна повреда на другото момче- година и половина, и глоба за неправилно държане на оръжието.

С решението на САС присъдата е изменена и са намалени наложените наказания: за убийството - на 5 години лишаване от свобода, а за причинената телесна повреда - на 1 година лишаване от свобода. Определено е едно общо най-тежко наказание в размер на 5 години лишаване от свобода. Съдът признава подсъдимия за невиновен по обвиненията в частта да е действал със средство, опасно за живота на мнозина. Присъдата е потвърдена в останалата част.

Съдебният състав на ВКС намира касационните жалби за частично основателни.

Според ВКС в решението на САС са изложени неубедителни аргументи за възприетата от апелативния съд форма на умисъл на подсъдимия Петко Е. при извършване на посегателствата. Приемайки, че деянието е извършено от подсъдимия при евентуален умисъл, съдът не си е дал сметка за разстоянието, от което са произведени изстрелите - 20 метра от неговото местоположение до това на пострадалите.

Тричленният състав на ВКС приема, че посочените пропуски в оценъчната дейност на контролирания съд, представляващи по своята същност липса на мотиви, определят и наличието на касационно основание, водещо до отмяна на решението на САС и връщане на делото за ново разглеждане от друг състав на въззивния съд за отстраняване на констатираните нарушения на процесуалните правила. Като в рамките на повторния въззивен контрол следва да бъде извършена и повторна преценка относно приложимите наказания, съобразно с наведените съображения от страните.