Бившият шеф на Софийски градски съд Владимира Янева все пак реши да даде обяснения в съдебна зала по време на обжалването на присъдата, която получи на първа инстанция.

Това е първатапублична  поява на Владимира Янева след избухването на скандала с незаконното подслушване на информационната система на МВР, т.нар. дело "Червеи".

На първа инстанция Янева получи едногодишна условна присъда, която сега обжалва. Другият обвинен по делото - бившия директор на Дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР по времето на министър Цветлин Йовчев - Тодор Костадинов, получи наказание - глоба.

Съдът така призна, че е престъпен законът за специалните разузнавателни средства, с решението крими-регистърът на МВР да бъде под контрол в надзаконови срокове и без мотиви.

Делото приключи в рамките на трийсетина минути, съобщи БНР. След един месец ще бъде следващото заседание, на което страните ще пледират.

Янева обясни пред журналисти, че е решила да дойде тук, за да каже своята версия по СРС-аферата "Червеи". На въпрос защо не го е направила на първа съдебна инстанция, Янева посочи силното си притеснение както от разследването на това дело, така и от последвалите скандали около записаните ѝ разговори с другата бивша съдийка Румяна Ченалова.

Самите записи тя отказа да коментира с аргумент, че в момента се води досъдебно производство.

Така и не стана ясно и коя е нейната истина за тези разговори: дали, че това са реални разговори, както твърди Румяна Ченалова, или че са инсценировка с цел изнудване на премиера, главния прокурор и други лица, както твърди адвокат Момчил Мондешки.