Подобряването на психиатричната помощ в страната, на материално-техническата база на болниците и на медицинското обслужване на хората с психични проблеми е един от основните приоритети в политиката на Министерството на здравеопазването.

Около 10 милиона евро ще бъдат вложени за подобряване на психиатричната помощ в страната.

Успешното изпълнение на тази цел е и в съответствие с европейските изисквания в тази област на медицината. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски, при откриването на новата сграда на Държавната психиатрична болница в Пазарджик, съобщават от пресцентъра на МЗ.

В разработената от МЗ Национална здравна стратегия има специален раздел за психичното здраве. Основната цел на провежданата у нас реформа в областта на психиатричната помощ е замяната на съществуващия институционален модел за психиатрични грижи с услуги, предоставяни в общността, както и с рехабилитация и ресоциализация на хората с психични разстройства.

В 10 специализирани лечебни заведения, предоставящи здравни услуги за лица с тежки и остри психиатрични разстройства, започва реализацията на проекти на обща стойност над 1,6 млн. евро.

Средствата са осигурени по проект на Програма ФАР за предоставяне на услуги в общността за рискови групи.

По проекта ще бъдат изградени 2 клиники за детско-юношеска психиатрия - в университетските болници „Александровска", София и „Св. Марина", Варна.

Ще се създадат и 3 отделения за остри психични разстройства - в областните болници във Враца и Видин и в общинската болница в Казанлък.

Със средства от ФАР ще се открият и 5 дневни центъра със защитени жилища и обществен информационен център - в държавните психиатрични болници в Ловеч, Раднево и Церова кория, в диспансера за психични заболявания в Добрич и в Търговище.

С осъществяването на тези проекти и програми в тази насока до една-две години България ще има по-модерна и качествена психиатрична помощ, допълни Гайдарски.