Министърът на правосъдието Меглена Тачева очаква след март 2008 г. да отпадне мониторинговият механизъм върху правосъдието и вътрешните работи.

Тя допълни, че България вече е готова с проект за плана на действие, който трябва да представи в Европейската комисия до 15 октомври.

От своя страна обаче министърът на вътрешните работи Румен Петков бе скептичен относно отпадането на монтиронига през следващата година. Според него въпреки, че страната изпълнява повечето показатели, ефективен критерий за направеното от тях няма, а в същото време някои от страните-членки са предубедени към разширяването и изискват по-строг подход.

Двамата министри Меглена Тачева и Румен Петков са в Брюксел за участие в Съвета на министрите на правосъдието и вътрешните работи, съобщава БНР. 

Основните теми, които ще обсъждат са затягането на граничния контрол и разширяването на шенгенското пространство. Очаква се министрите да се съгласят с необходимостта от засилване на контрола на външните граници на съюза, за да бъде спрян притокът от хилядите нелегални имигранти.

Според проектодокумента, изготвен от португалското председателство, Съветът на ЕС по вътрешните работи и правосъдието ще насърчи правителствата на 27-те страни-членки да си сътрудничат в борбата с нелегални имигранти от Северна Африка. Очаква се министрите да посветят голяма част от разговорите си на въпроса за размяна на информация, пръстови отпечатъци и други биометрични данни между страните от шенгенското пространство.

Въпроси, които не са включени в дневния ред на срещата, но заплашват да усложнят работата на форума, са противопоставянето на Полша на европейския ден срещу смъртното наказание и изборът на нов координатор на съюза за борбата срещу тероризма.