emaxpress
Над 50 агенти под прикритие са внедрени сред столичните престъпни групи през миналата година. 

За това съобщи председателят на съда Георги Колев, който представи годишния доклад на съда за 2009.

Това е станало след споразумение между всеки един от тях и прокуратурата, посочи Колев.

Председателят на СГС съобщи още, че 63-64% от внесените обвинителни актове в Софийски градски съд са завършили с осъдителни присъди.

Останалите актове са приключили с оправдателни решения. Според Колев 80% от обществено-значимите дела са завършили с присъда.

Според Еврокомисията 12 са знаковите дела у нас. В доклада на Брюксел отново страната ни получава критики, че няма присъди по тях.

Председателят на СГС коментира от своя страна, че според него повече от 150 са делата от обществен интерес и между него и ЕК има "разлика в дефинициите". Затова и Колев отчасти не е съгласен с констатациите на Брюксел.

Той изтъкна, че 5 от тези 12 дела, посочени от ЕК, са с осъдителни присъди.

Георги Колев няма точна статистика кой иска повече СРС-та - МВР или Прокуратурата. 30-34% са исканията за използване на СРС  от прокуратурата, посочи председателят на СГС.

Колев обясни още, че регистрите за използвани СРС-та са на хартиен носител, тъй като все още СГС не разполага с достатъчно надеждна компютърна система, която да защити регистрите.

Попитан лесно ли се разрешават СРС-та срещу магистрати, председателят на софийски градски съд заяви: "Трудна задача е да се подпише разрешение за СРС срещу съдия".

Георги Колев коментира още, че той лично няма данни за Октопод в СГС.

"Октоподи е възможно да има във всяка една система на държавата", подчерта той. Колев лично за себе си не чувства натиск от изказванията на вътрешния министър Цветан Цветанов.

За мен натиск няма, категоричен е Колев.