"Внушението, че МВР не работи е послание към престъпниците, послание към терористите и послание навън към всеки, който иска да дойде тук и да се възползва от една такава ситуация". Това предупреди пред журналисти в парламента вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова в духа на последните й изказвания.

Силовият министър заяви, че не съжалява за "острата" си пресконференция и призива: "Стига вече", но пък съжалява, че не е била разбрана правилно. "Аз приемам всяка една критика. Всяка една реплика към МВР се проверява", увери Бъчварова.

"Организирането на този род кампании, на които трябва непрекъснато да се опровергават очевидни неистини, изпраща едно послание към гражданите на практика, че те не са защитени и могат да се саморазправят. Това е последица от цялостната атмосфера. Моят призив "стига вече" беше в тази посока", продължи с поясненията на думите си вицепремиерът.

В коментар на работата на вътрешното министерство МВР шефът заяви - "В рамките на своите възможности, МВР особено последните месеци работи изключително мотивирано и резултатите, които има са неочаквани за нас. Колегите работят денонощно".

Силовият министър посочи обаче, че реалният брой на българските полицаи е 22 700, което не дава възможност да се покрие цялата страна и всички критични места. Останалите са заети в пожарната, в "Гранична полиция", а 4200 са в администрацията.

"Не искам МВР да се представя като един хрантутник на държавата, който само взема пари. МВР работи при много трудни условия. Създаваме условия за превенция, но не можем да разположим малкото на брой според територията сили, с които разполагаме", коментира Бъчварова.

Вицепремиерът коментира и случая с пребития в Поморие журналист. "Възмущавам се. Мога да ви уверя, че много бързо ще реагираме. Не трябва да го допускаме това", обеща вътрешният министър.

И на днешния си брифинг Бъчварова се зарече, че се работи непрекъснато по разкриването на двете поръчкови убийства от последните седмици. "Надявам се, че много скоро ще разберете, че колегите са си свършили работата", отбеляза вицепремиерът.

"Аз всяка сутрин в 7 часа проверявам вечерната работа, непрекъснато съм в течение на разследванията", разкри силовият министър.