Човекът, който управлява МВР е Румяна Бъчварова, „тропна“ по масата вътрешният министър по време на 35-минутен брифинг в Министерския съвет. Това е факт и всеки, който поставя под съмнение този факт, вероятно има други намерения, подчерта Бъчварова.

Тя изтъкна, че най-ценният й консултант е премиерът Бойко Борисов, който има неизчерпаем опит. „Аз трябва да съм неразумна, да не се отнасям до мнението му“, коментира шефката на силовото ведомство.

По повод обвиненията, че икономически кръгове владеят или управляват МВР, Бъчварова бе категорична, че тези кръгове са всъщност най-големите критици на МВР.

„Докато съм министър, няма да позволя друг, освен официалното легитимно ръководство, да управлява и да взема решения“, отсече видимо ядосаната Бъчварова.

„Стига вече!“, призова Бъчварова по повод коментарите от последните месеци и конкретно от последните дни (свързани най-вече с двете показни убийства и няколкото въоръжени грабежа, б.р.).

Със „стига вече“ Бъчварова се обърна към политиците. Този призив тя отправи и към всички коментатори, които смятали, че МВР е като българския футбол и всеки може да се произнася.

Силовият министър заяви, че няма да позволи МВР да е „боксова круша“ за всеки, който реши, че оттам може да задоволява егото си и да изразява емоциите си.

„Не искам МВР да бъде използвано от хора, които пребивават в журналистиката, които използват работата на МВР, за да си пълнят страниците или минутите“, коментира още Бъчварова.

Категорична е, че няма да допусне създаването на среда, която да демотивира служителите на МВР. От година непрекъснато имало от различни страни атаки към служителите и тяхната работа. Бъчварова съзря опит да се яхне или да се използва в една или друга степен МВР.

Полицейските синдикати пак скочиха

Полицейските синдикати пак скочиха

Не приемаме и няма да обсъждаме промени в социалния пакет

„Време е да се отнасяме сериозно към МВР, ако искаме то да работи, както трябва и да има резултат“, призова министърът, допълвайки, че не може да допусне лични нападки, които се използват и към ръководството на МВР, когато „няма какво друго да се каже по същество“.

Нелепо било обвинението, че реформите в МВР щели да увеличат администрацията. „Реформите в МВР са на моя компютър“, подчерта Бъчварова и запита „как може да коментираш нещо, което не си видял“.

По отношение на визитата си в Китай, която разбуни духовете, заради отсъствието й на фона на убийствата в страната, Бъчварова напомни, че едно от задълженията й е международното сътрудничество. „Споразумението, което подписах в Пекин, беше обновяване на споразумението отпреди 20 години“, посочи вътрешният министър и обясни, че лично тя го е отлагала няколко пъти.

Това, че един министър пътува по такава работа, не е, за да ходи да си гледа кефа“, категорична бе Бъчварова и отново допълни, че това е основно задължение на министъра.

Убийствата били изключително неприятни и тревожни, тъй като става въпрос за човешки живот, коментира Бъчварова. „Но да се генерализира този проблем по истеричен начин, означава преднамерена кампания към МВР и съвсем реални пречки пред работата на служителите на МВР“, изтъкна тя пред журналистите в Министерския съвет.

Бъчварова цитира статистика, според която с 25,5% са намалели регистрираните умишлени убийства към 2015 г. С около 30% се е повишила разкриваемостта. По всеки случай се работи много активно, увери Румяна Бъчварова.

Тя обаче е разтревожена от липсата на резултати по разследването на убийството на Георги в Борисовата градина. Нямало резултат, въпреки „страхотната“ работа, която била свършена и продължава да се върши.

По повод искането на КРИБ МВР да разкрие убийството на собственика на „Агресия“ Александър Антов или Бъчварова да си подаде оставката, вътрешният министър изригна с думите: „По-нелепа декларация отдавна не сме срещали“.

Ясно проличавал личният мотив в изведените позиции и недоброто познаване за процеса, по който се правят разследванията. „Това е чудесен пример за това как хора, които не са добре информирани, коментират нещо, което не познават”, заяви силовият министър.

Бизнесмените не са специална привилегирована група за МВР“, обяви Бъчварова и подчерта, че ведомството има отговорност към всички български граждани.

Проблемите на българския бизнес според нея се коренят в неговия генезис, в историята на неговото развитие в последните 25-30 години, в нелоялната конкуренция. Проблем била и „невъзможността на съдебната система да се справи със споровете между бизнес субектите“. Според Бъчварова много случайно или прекалено нарочно съдебната система изпада от логическата верига на хората, които са правили тази декларация.

Бъчварова посочи, че МВР е предоставило възможно най-бързо цялата информация по двете убийства от миналата седмица. Информация по разследването обаче не можело да бъде предоставена във всеки един момент, тъй като това можело да осети работата на разследващите.

Всеки опит да се критикува МВР с обиди и нелепи твърдения - типично ченгеджийски номера, тълкувам като посегателство срещу обществената и национална сигурност”, предупреди Бъчварова.

По думите й, това е недопустимо не заради Бъчварова, не заради отделни хора, а заради държавата и самоуважението. От всички неща, които чувала тя, много малко били верни като аргументи.

Бъчварова благодари за търпението и желанието за работа на всички в МВР. „Тези които виждам, тези, с които работя, показват изключителна мотивираност и желание за добра работа", посочи тя.

В началото на следващата седмица се очаква да бъде представена концепцията за реформа в МВР, която е разработена в 7 насоки, стана ясно от думите й.