Полицейските синдкати отново скочиха срещу предлагани промени в Закона за МВР. В разпространено до медиите съобщение кратко и категорично се изказва позицията, че те не приемат предложенията за реформи.

Категорично не приемаме и няма да обсъждаме промени в социалния пакет на служителите в МВР”, заявяват в позицията, оформена от представители на НПС в БЪЛГАРИЯ, НСГА, НСПС „Огнеборец”, СФСМВР, ССМВР, САСМВР.

В позицията се посочва, че синдикалните организации са разгледали представеното и са установили, че акцентът е поставен върху намаляване на достигнатите към момента нива на социална защита на служителите в МВР.

Според синдикатите отново се предлага драстично орязване на социалния пакет на служителите в МВР без аргументи или перспективи за положителна промяна в статуса им в замяна на налаганите рестрикции.

Очакваме политическото ръководство на МВР да пристъпи към разработване на цялостна дългосрочна стратегия, гарантираща прозрачност, обезпеченост, подкрепа и устойчивост на реформите в МВР”, заявяват служителите на МВР.

Аз управлявам МВР, тропна Бъчварова

Аз управлявам МВР, тропна Бъчварова

Борисов бил най-ценният й консултант

Припомняме, в края на миналата година се стигна до безпрецедентни протести от страна на служителите на МВР, които дори блокираха централни кръстовища на някои градове в страната. В София полицаите излязоха на емблематичния вече „Орлов мост”.

Недоволството им бе провокирано от предложения от финансовото министерство бюджет за 2016 година, с който се намаляваха социални придобивки за служителите на МВР като например броя работни заплати, които се получават при пенсиониране.
Тогава бе съобщено и че много полицаи ще подадат заявления за напускане.

Заради протестите на полицаите вътрешният министър Румяна Бъчварова оттегли временно предлаганите промени, но увери, че реформа все пак ще бъде проведена.