Водата в Бургас е най-полезна за зъбите ни, тъй като е богата на флуор. В други райони на страната обаче водата е по-бедна на полезното вещество.
Това стана ясно от пресконференция на зъболекари в София. Още през 1974 година СЗО е открила вълшебните свойства на флуора върху зъбите на хората.

Използването на флуора за профилактика на кариеса намалява честотата на кариесите с 50-75%. Още в средата на 50-те години на миналия век учените установяват, че хората, живеещи в райони, където водата съдържа определени количества флуор, имат по-малко кариеси.

Стоматолозите съветват да четем етикетите на минералните води и да следим за веществата, с които те са обогатени, защото ако някои са полезни за нашите съби, други може да не са така препоръчителни.

По случай 1 юни Денят на детето те стартират инициатива за профилактика на оралната хигиена на малчуганите между 2 и 5 години. Зъболекари ще обучават млади майки и бъдещи родители какви с аправилата за поддържане на оралното здраве на малчуганите.

Целта на инициативата е да промени мисленето ни и отношение към здравето на зъбите.Стоматолозите ще извършат 2 профилактични прегелда на децата за една година, както и ще запознаят малките палавници със зъболекарския кабинет, за да се избегне неприятната емоция от посещението при стоматолога.

Ще се извърши оценка на риска на оралната среда, както и ще се изготви индивидуална хигиенна програма за всяко дете. Бъдещите майки пък ще бъдат обучавани как да се хранят правилно, защото, както казват професионалистите, профилактиката започва от първите седмици на бремеността. Зъболекарите съветват бъдещите майки често да посещават своя стоматолог.

В последно време се наблюдава скок на заболеваемостта при деца в ранна детска възраст, посочи стоматологът доктор Олег Гладков. Все по-често пациенти на стоматолзите стават деца на 2-3-4 години. При ромските деца пък се наблюдава дори обеззъбяване заради лошата орална хигиена.