Съвременната променяща се среда изисква постоянна научно-изследователска дейност. Това обяви ректорът на Военна академия "Георги Стойков Раковски" генерал-майор Груди Ангелов по време на международна научна конференция "105 години знание в интерес на сигурността и отбраната".

По тази причина академията има нови магистърски програми по противодействие на радикализацията. Има учебни програми по психология на сигурността и разузнаване и контраразузнаване. Ректорът очаква от конференцията развитие на нови знания.

Началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев приветства участниците с конференцията. Той отчете безспорните успехи на научните постижения на академията. Членството на България в НАТО и ЕС създава дългосрочни перспективи, отчете Боцев. По думите му сътрудничеството с партньорите ни може да развие научните достижения в сферата на отбраната. Боцев очаква експертна дискусия, която да има принос за националните и съюзни постижения.

След официалните приветствия участниците във форума се снимаха пред колоната на випуските. Випуск 2017 от специалност "Стратегическо ръководство на отбраната и сигурността" засади дърво.

Военната академия "Георги Стойков Раковски" в София е най-старото висше военно училище в България. Основана е на 1 март 1912 година.

По-късно е наименувана на видния български възрожденец и революционер Георги Раковски, създал Първата българска легия - предшественица на съвременната Българска армия. Сред най-известните личности, завършили Академията, са полк. Петко Йотов, ген. Златан Стойков, генерал-майор Румен Радев.