Военноморски хеликоптер бе включен за кратко в издирването на двама мъже, изчезнали с лодка в Черно море, съобщиха от щаба на Военноморските ни сили.

Екипаж на хеликоптер "Пантер" от състава на Военноморските сили (ВМС) се включи в съвместната акция по издирване на двама мъже от село Дуранкулак, Община Шабла, Област Добрич.

Машината е излетяла в 10,17 часа днес, 20 декември 2016 г.

В търсенето участват още служители на Държавна агенция "Морска администрация", ГД "Гранична полиция" и доброволци. Сигналът за изчезването им е подаден в понеделник, 19 декември, в 19:30 часа.

По-късно от ВМС поясниха, че сигналът за бедстваща рибарска лодка в район източно от нос Калиакра и нос Шабла е получен при дежурния в Морския спасителен координационен център Варна на 19 декември в 20:17 ч.

Лодката е отплавала в открито море около 13:30 часа вчера и не се е завърнала на рибарския кей в Дуранкулак. По предварителна информация на борда се намират двама рибари.

В 09:20 ч. на 20 декември 2016 г. от Морския спасителен координационен център дават начало на операция по търсене и спасяване. От координационния център са отправили искане за включване в нея на вертолет от Военноморските сили.

Военноморският вертолет PANTHER от състава на Морската вертолетна авиобаза "Чайка" е излетял в 10:18 ч. на 20 декември 2016 г. след разрешение. Дежурният вертолет се включва в операцията за търсене на лодката, но около 11:15 ч., поради влошаване на хидро-метеорологичната обстановка, ръководителят на спасителната операция освобождава вертолета на ВМС.

За времето на своя полет екипът на вертолета е обследвал 50% от площта, на която се провежда спасителната операция. С това е подпомогнал значително издирвателните усилия на спасителите.