Приключи акцията по умъртвяването на животните в последното открито огнище на шап в община Средец.

За три дни бяха унищожени 343 крави и свине от три ферми край селата Голямо Буково, Момина църква и Факия, съобщи БНР.

Очаква се до края на седмицата Статистическият институт, както и акредитирана фирма, да посочат средна пазарна цена на убитите животни, за да бъдат изплатени обезщетения на стопаните.

От Регионалната ветеринарно-медицинска служба в Бургас увериха, че засега няма да бъдат умъртвявани други домашни животни в трите странджански села, засегнати от разпространението на опасната болест.

Междувременно стана ясно, че ситуацията с избухналите три огнища на болестта шап в област Бургас ще бъде обсъдена на утрешното заседание на Министерски съвет.

Ще бъдат дискутирани взетите до момента действия, след като на 19 март 2011 г. ветеринарни лекари от Българска агенция по безопасност на храните установиха ново епизоотично огнище на шап при говеда във ферма, разположена на 3 км от с. Кирово. Във фермата са отглеждани 143 говеда, които са умъртвени. Животните са предназначени за месо и са отглеждани свободно на 400 хектара оградена площ.

На 25 март 2011 г. БАБХ, докладва три нови случая на шап в община Средец, в село Голямо Буково в ферма с 49 говеда и 11 свине, в село Факия във ферма с 81 говеда, намираща се накрая на селото и в село Момина Църква - ферма с 209 говеда, намираща се в близост до селото.

От страна на българските ветеринарни власти са предприети всички необходими мерки за ограничаване и ликвидиране на вируса на шапа и спиране на разпространението му.

Всички собственици на умъртвени животни ще бъдат обезщетени в размер на 100% в кратки срокове след приключване на умъртвяването. Ще бъдат компенсирани всички животновъди, чиито животни са умъртвени в огнищата на шап.

Компенсациите за всеки собственик на умъртвени животни ще включват всички направени разходи, свързани с ерадикацията на заболяването, умъртвяването на животните, унищожаването на млякото, почистване и дезинфекция на стопанствата, унищожаване на заразените фуражи и на заразените съоръжения, когато последните не могат да бъдат дезинфекцирани.

Междувременно животновъди от Средец протестираха пред сградата на бургаския областен управител. Сред притесненията, които те изказаха пред губернатора, като основни се откроиха невъзможността да изхранват затворените в оборите и кошарите животни, както и да реализират готовата продукция на пазара. Тревожни са и опитите за незаконно изнасяне и търговия на животни и животински продукти, което може да доведе до разпространение на болестта и да нанесе фатални последици.

Като мярка се очаква на утрешното заседание на Министерски съвет да бъде внесено за гласуване искане за компенсация не само за животновъдите, чийто животни ще бъдат умъртвени, но и за тези, които търпят загуби в следствие на заповедта, забраняваща движението на животни и реализиране на продажби на пазара.

По-рано областният управител Константин Гребенаров свика спешна среща с правоохранителните органи на територията на областта. Целта на срещата е в зависимост от възможностите и правомощията на институциите да се осъществи засилен контрол на движението на хора, животни, автомобили на територията на засегната община.

„Положението е изключително сериозно, като на война, и в тази връзка трябва стриктно да се спазват всички предписания на ветеринарните експерти, за да се ограничи разпространението на шап ", категоричен е Гребенаров.

Взето е решение да се увеличи броят на Контролно пропускателните пунктове, денонощна охрана и цялостни проверки да се извършват на разклона за с. Горска поляна и с. Момина църква, разклона на с. Факия (Момина църква и Долно Ябълково), денонощен охранителен пункт ще има и на „Тагаревско ханче" (разклона за Голямо Буково), едновременно с това постоянни обходи ще правят екипи на Гранична полиция. В засилените мерки се включват и органи на реда от област Ямбол.

Превозните средства ще подлежат на щателна проверка, а опитите да бъде превозвана продукция (месо, мляко и млечни продукти) ще бъдат санкционирани с изземване на същата. Свободно движещите се животни също ще бъдат конфискувани.