От Българската асоциация на пострадалите при катастрофи организират кампания срещу шофирането в нетрезво състояние. Те връчват касови бонове за 15 хиляди лева, съобщи БНР.

Касовият бон ще се връчва на клиенти в различни нощни заведения. Целта е да напомни на шофьорите, че изборът е в техни ръце. Те носят отговорност за високата цена, която струва грешно взетото решение, обясни председателят на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи Владо Тодоров.

Когато в България шофьорите пият и след това се качват на автомобила, последиците им се струват много абстрактни. Знаят, че ако ги хванат, вероятността да им вземат книжката е много голяма. Същевременно не осъзнават, че ще платят доста по-сериозни суми, ако предизвикат пътен инцидент. При всички случаи, когато има употреба на алкохол, много често се стига до катастрофа, но хората не знаят какво ги чака, каза Тодоров.

Касовата бележка напомня на хората, решили че могат да шофират след като са пили, че сметката след това ще я плащат те. Истината е, че при един пътен инцидент, когато има увредено имущество или когато има пострадали хора, застрахователите не плащат обезщетения - нито каско, нито гражданска. В този случай парите се дават от джоба на пияния шофьор.