Все повече българчета са осиновявани в чужбина.

Това съобщиха от Министерство на правосъдието по повод твърдения на кандидат-осиновители от чужбина и на посреднически агенции, че след влизането на България в ЕС рязко е намалял броят на международните осиновявания.

От там допълват, че след 1 декември 2007 г. Министерство на правосъдието изцяло е променило политиката си в областта на международните осиновявания и полага  всички  правни  и технически  усилия намиране на подходящ осиновяващ и семейна грижа за всяко вписано в регистъра дете.  

Така до края на 2008 г. са направени 372 предложения за осиновяване на 415 деца. Сравнено с данните за 2007 г. - 91 предложения за 95 деца -  е достатъчно показателно за променената политика и грижата за изоставените деца, твърдят от МС.   

През 2008 г. са обработени преписките за даване на 169 изрични съгласия на министъра на правосъдието за осиновяване на 184 деца.

За същия период са комплектовани и изпратени  в съда преписки на 161 кандидат-осиновители за  осиновяване на 175 деца, допълват от Министерство на правосъдието.