С оглед на икономическата криза, сътресенията в Близкия Изток, както и вследствие на земетресението в Турция и Сирия, се очаква ръст на мигрантския натиск по границата ни. Това предупреди пред БНТ началникът на "Гранична полиция" главен комисар Росица Димитрова.

Същевременно граничарите ни работят в условия на недокомплект и липса на достатъчно техника, посочи тя. "Това, което правим и правихме миналата година, е да охраняваме границата ни в много тежки условия, защото не разполагаме с достатъчно превозни средства с висока проходимост, нашата ограда е силно казано ограда, няма възпираща способност, нямаме видеонаблюдение на 110 километра от границата в най-тежкия пресечен терен в Странджа, нямаме достатъчно жива сила."

Все пак има и известен напредък - вече всички граничари имат нови униформи, а в момента се изпълнява обществена поръчка за доставка на резервни части за високопроходимата техника на терен.

Нуждите обаче са много по-големи - трябват ни около 200 високопроходими автомобила, както и други технически средства. Средствата за това могат да ни бъдат предоставени от Европейската комисия, като за това са били проведени редица разговори, а представител на ЕК идва у нас другата седмица.

Въпреки силната мигрантска вълна и редицата оперативни проблеми, "Гранична полиция" се справя със задълженията си, категорична е Димитрова. "България се справя на фона на безпрецедентния натиск, който има, предотвратили сме незаконното преминаване на 164 000 граждани, които са искали незаконно да преминат през турско-българската граница. Предишният пик беше през 2015 година, когато този брой бе 90 000. Не мисля, че това показва несправяне с проблема."

Шефът на гранична полиция отново акцентира от нуждата следващият парламент да приеме предложенията за законови промени, внесени от министър Демерджиев, по силата на които да бъдат сериозно завишени наказанията за каналджийство. И даде нагледен пример - през 2022 година са образувани над 2800 досъдебни производства за каналджийство, произнесените присъди са над 2100, а ефективно зад решетките са влезли само 156 лица.

Освен българи, много чужди граждани - сърби, украинци, молдовци, руснаци, богата палитра от граждани на ЕС, идвали умишлено у нас, за да се занимават с трафик. "Защото знаят, че ако бъдат хванати, могат да се разминат с глоба, с условно осъждане, така че това не може да ги спре".