Всяко трето дете от децата, с които са работили социалните работници в България през 2010 г., споделя, че е било жертва на сексуално насилие. Най-голям риск от сексуален тормоз има във възрастовата група от 8 до 12 години, т.е. възрастта преди сексуалното съзряване.

В 80% от случаите на сексуален тормоз над деца жертвата познава извършителя, като най-често той е роднина, близък или познат на семейството. Повечето случаи на сексуална злоупотреба с деца остават неразкрити или без присъди, тъй като детето е единственият свидетел на престъплението.

По данни на СЗО 20% от жените и 5-10% от мъжете споделят, че в детството си са станали жертва на сексуално насилие. Това е само част от зловещата статистика, срещу която се борят неправителствени организации и Столична община, стартирайки нов проект под надслов: "Децата, жертви на престъпни ласки, искат да станат невидими".

От Института по социални дейности и практики и Столична община представиха проекта и целите, които си поставя.

Председателят на УС на Института Нели Петрова посочи, че това е тема, която е трудна за много хора, мъчителна, но и също толкова важна. Тя заяви, че кампанията стартира едновременно в 7 страни членки на ЕС и се финансира със средства по програма от ЕК.

По думите на Петрова, все по-тревожен е фактът, че се увеличава броят на подадените сигнали за сексуално насилие над деца. Това обаче говори и че у нас работи добре системата за закрила на детето. Предполага се също така, че и със създаването на новия закон за детето, ще се подобри закрилата за най-малките.

Основни цели на програмата са развитие на услуги за подкрепа на деца жертви и/или свидетели на насилие и техните родители, създаване на условия и гарантиране правата на детето при участието му в правни процедури, както и развитие на мрежа от професионалисти за застъпничество при участие на деца в правораздавателния процес.

Ръководителят на проекта Милвана Панайотова посочи, че през първото тримесечие на 2011 г. в ОЗД и ОСЗ са получени 680 сигнала за насилие над деца. След проучване и оценка на подадените сигнали за 324 деца са отворени случаи, като 48 от тях са случаите на деца, пострадали от сексуално насилие. Общият брой случаи (стари и нови) на деца, преживели насилие, по които са работили социалните работници от ОЗД и ОСЗ, през годината са 1035.

За сравнение, през първото тримесечие на предходната 2010 г. работните случаи в отделите са 1133, като за 507 от тях работата е започнала през първите три месеца на годината. По последни данни общо над 691 деца е упражнявано физическо насилие, като над 253 от тях то е било сексуално.

627 сигнала за насилие над деца са подадени за миналата година в София в отделите за закрила на детето към столична община.

Психически тормоз е оказван над 409 малчугани, а 802 от децата са били пренебрегвани, което също се класифицира като вид насилие.
Статистиката сочи, че всяко 8-мо дете жертва на насилие, е пострадало от сексуално насилие или злоупотреба.

Според експертите това е проблем, свързан с всички социални слоеве и такива случаи се наблюдават както при семейства с по-висока степен на образование, така и при по-бедни слоеве от обществото.

В около 80-85% от случаите насилниците са близки хора в семейството или познати. "Децата трудно говорят за този проблем и за това е особено важно родителите и семейството да разчете симптомите", посочват специалистите.
Друго изследване, проведено у нас в домовете за социална грижа за деца без родители, показва особено голям спектър на форми на насилие над децата, които са попаднали в тази система.

Освен това, България е една от страните с много ниска възраст за разрешен сексуален контакт с дете. В другите европейски страни тази възраст е много по-висока, изтъкнаха експертите. По думите им, около 14-годишна възраст децата са търсещи, експериментиращи, любопитни и често заради това стават лесна жертва за хора, които искат да злоупотребят с тях.

По думите на Нели Перова българите са с висока толерантност и към вербалното сексуално насилие и това е характерно не само за децата, но и за жените, които лесно понасят груби подмятания, нецензурни думи и изрази. Проектът цели и да се повиши чувствителността към тези проблеми и да се възпита по-ниска толерантност.

Все повече са случаите на въвличане на деца в сексуални злоупотреби и престъпления в интернет, както и проституцията, извършвана от деца. Жертвите на сексуално насилие в ранна възраст често не разпознават насилието като такова.

Понякога децата се привързват към насилника и това създава големи трудности да се разкрие подобно престъпление, коментираха специалистите. Те изтъкнаха, че децата сами не могат да се предпазят от сексуално посегателство и допълниха, че е необходимо всички родители да поддържат близка връзка с децата си, за да споделят.

Много често децата се чувстват виновни и не желаят да споделят с близките си. Освен това според тях често проявите на агресия, свръхсексуално поведение, съблазняващо поведение в училище или сред други деца се разчита неправилно и на това се отвръща със санкции или неодобрение.

Според експертите е необходима и промяна в правилата за назначаване на хора, които работят с деца - в училище, в детски градини, тъй като хората, склонни към насилие над деца се стремят да работят именно в такива институции.

В момента са изградени и няколко специализирани помещения, в които специалисти разговарят с деца, преживели сексуално насилие. Разработват се стандарти съвместно с прокуратурата и съда за това децата да бъдат разпитвани само веднъж за преживяното.
В момента при образуване на дело за подобно насилие, жертвата разказва средно около седем пъти пред различни органи на реда за всичко, което се е случило. Експертите се опитват да направят всичко възможно, за да се намали броят на спомените и разказите, от които често са настъпили травми за детето.

Няма точна статистика за това колко са осъдителните присъди и колко са заведените дела в България за сексуално насилие над деца. Проектът на Столична община и неправителствения сектор ще продължи повече от година.

Всички деца жертви на сексуално насилие и техните близки могат да потърсят помощ на телефон 116111 или на 987 5555 в СО, който ще работи денонощно.