Не следва да се образува досъдебно производство по случая с двете деца от Асеновград.

Това съобщиха Окръжна прокуратура за приключилата проверка на действията на всички институции, които са участвали в инцидента на 27 май.

Говорителят на прокуратурата прокурор Даниела Начева уточни, цитирана от радио Пловдив, че при изпълнението на съдебното решение за вземането на децата от майка им, бащата Петър Василев е възпрепятствал прилагането на закона, оказал е съпротива на органите на властта и е имал хулиганско поведение.

Прокуратурата не толерираподобно поведение, то е укоримо, но не представлява обществена опасност, затова срещу него няма да бъде повдигнато обвинение. Василев ще бъде издирен от полицията и ще му бъде връчен предупредителен протокол за това, че е задължен да спазва законите на страната.

Няма данни за превишаване на правата на частния съдебен изпълнител Кремена Дерменджиева, допълват от прокуратурата.

Нейните действия са изцяло съобразени със закона, е установила още проверката. Дерменджиева е изчерпала всички възможности за предаване децата на майка им по най-безболезнения начин.

По отношение действията на служебните лица от „Социално подпомагане" в Асеновград също няма превишаване на правата.

От тази служба са се отзовали на исканото съдействие от частния съдебен изпълнител Дерменджиева. Социалната служителка не се е намесила неправомерно, тя само е хванала ръката на детето, за да го предпази от нараняване.

Според данните от проверката на прокуратурата полицейските служители също са изпълнили служебните си задължения в съответствие със закона.

Прокурор Даниела Начева изтъкна, че не бива да се подценява тежестта на предупредителния протокол, който ще бъде връчен незабавно от полицията на бащата Петър Василев. Той е задължен да го изпълни, тъй като в противен случай, вече ще подлежи на наказателна отговорност.