Висшият съдебен съвет (ВСС) определи като допустимо искането за отстраняване на Иван Гешев, информира БиТиВи. Решението бе подкрепено от 14 члена на ВСС. По този начин бе поставено началото на процедурата за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор.

От своя страна Иван Гешев поиска шестимата членове на ВСС, внесли искането за неговото отстраняване, да си направят отвод. По думите му те нямат моралното право да участват в тази процедура. Обвинител номер едно определи случващото се като атентат срещу съдебната система.

Георги Кузманов, Калина Чапкънова, Йордан Стоев, Светлана Бошнакова и Гергана Мутафова посочиха, че нямат никакво намерение да си направят отвод.

Според Иван Гешев определени лица в съдебната власт и ВСС се опитват да превърнат държавата в дрипава риза. Той заяви, че ще направи всичко по силите си, за да не допусне това.

"Г-н Кузманов каза, че е хубаво да си подам оставката в интерес, цитирам неточно, на семейството ми и в интерес на цялата ситуация. Това е обстоятелство, което трябва да бъде оценено в хода на цялата процедура. Записът на разговора с г-н Стоев не е правен от мен", подчерта главният прокурор.

Иван Гешев бе представляван от адвокат пред ВСС.

Крум Зарков: ВСС да решава проблемите между магистратите, а не записи и недомлъвки

Крум Зарков: ВСС да решава проблемите между магистратите, а не записи и недомлъвки

Toва заяви правосъдният министър преди заседанието на Висшия съдебен съвет