Висшият съдебен съвет избра Георги Ушев за шеф на Специализирания съд. Той получи 21 гласа подкрепа при гласуването.

В момента Георги Ушев е заместник-административен ръководител на Софийския районен съд, командирован в Софийски градски съд.

Другите двама кандидати Георги Николов и Величка Влашева получиха съответно два гласа и нула гласа подкрепа.

Припомняме, Ушев бе кандидат и за шеф на Апелативния спецсъд, но при гласуването миналата седмица никой от кандидатите не събра необходимия брой гласове и изборът бе отложен.

Съдия Ушев беше избран на първо гласуване без балотаж и след представянето си нямаше много дискусии и обсъждания по концепциите на тримата кандидати.

Минути след като беше избран, Георги Ушев сподели пред медиите, че подкрепата за него е била повече от очакваната.

На въпрос кое го е мотивирало сега да се кандидатира за този пост, а не на първата процедура, той заяви: „Може би проверките на инспектората и констатациите на Софийски градски съд. Искаха да ме накажат за нещо, което смятах, че е несправедливо".

Съдия Ушев каза, че това е вид предизвикателство за него. Той смята, че Специализираният наказателен съд трябва да отговори на изискванията на обществото за компетентност, справедливост и принципно правосъдие.
Такъв съд се създава за първи път в България и трябва да работи като съд, който да отговори на тези изисквания", допълни още той.

„Когато заработи според изискванията и вижданията, които изложих, мисля, че мненията на юристите и експертите, които направиха отпор, ще се променят", смята съдия Ушев.

Самият той каза, че ще работи със съдиите, които бъдат назначени и допълни, че няма друг избор.

На въпрос защо те не са достатъчно, за да бъде попълнена бройката, Георги Ушев каза, че кандидатите не са изкарали достатъчно добри оценки на конкурса. Към момента има назначен само един съдия.

Ушев припомни, че друг основен приоритет, заложен в концепцията му, е непрекъснатото повишаване на квалификацията на съдиите. „Както моята в областта на разглежданите дела, така и на хората, които ще дойдат да работят в този съд", уточни магистратът и допълни: „Нека да видим кой ще дойде да работи и дали ще има нужда от повишаване на квалификацията".

Той беше помолен да коментира критиките към него, които съдия Лазар Груев изказа в процес на дебатите в ВСС за това, че се е кандидатирал и за двата поста - за Специализирания наказателен съди и за Апелативния специализиран съд.

Това, че участваш в един конкурс, не означава, че ще го спечелиш", коментира той и допълни, че освен това той участва и в още един конкурс - за мястото му в Софийски градски съд, тъй като е командирован там.

Георги Ушев отново посочи, че това е било предизвикателство за него и сподели, че още по-голям предизвикателство е било кандидатирането му за шеф на специализирания апелативен съд. „Не се получи", припомни той.

На въпрос кой от двата поста е предпочитал повече, той обясни, че всеки един от тях е специфичен. „В Апелативния съд работата е по-академична, по-спокойно е и е по-висока инстанция, а първоинстанционния е по-динамичен, тъй като има доста производства, които се разглеждат на момента", обясни съдията.

Той посочи, че не може да определи коя от двете длъжности е предпочитал повече, но посочи, че след като така се е случило, значи така е трябвало да стане.

Георги Ушев каза, че държи особено на качеството, компетентността и бързината в разумен срок, но не постигната на всяка цена без качество на работата. Това беше и основният принцип, заложен в концепцията му. „Дано съдът заработи така, че всякакви предразсъдъци по отношение на него да се окажат излишни", пожела си съдия Ушев.

Георги Ушев изтъкна, че няма как съдът да не разгледа дело, когато е сезиран с обвинение, което му е подсъдно. По думите му, оттам нататък всичко е въпрос на доказателства по конкретното дело и всеки един съдия го решава според тях.

Магистратът призна, че се притеснява, защото е развълнуван от избора и за първи път е изправен пред толкова журналисти.
Когато става въпрос за работа обаче, за мен това е най-важното нещо може би в живота и се отнасям много сериозно към работата си", подчерта той.

Съдията увери, че който и да потърси близост по отношение на дела, информация за тях или по отношение на дейността на съда, няма да има никакви бариери. Той увери, че секретни дела ще има, когато законът го изисква, но по думите му всяко решение и мотивите към него ще бъдат обяснявани.

На въпрос дали не се притеснява, че изборът му се дължи на това, че ВСС е притиснат от времето и помолен да коментира дали се чувства достатъчно добре оценен и обсъден ,съдия Ушев заяви, че не може да коментира кой и защо не се е изказал.

„Самият факт, че получих 21 гласа от членовете на ВСС за мен е достатъчен", подчерта съдия Ушев. Той заяви, че може да бъде доволен когато работата му в този съд го удовлетворява напълно.

На въпроса дали може да работи в екстремни ситуации магистратът каза, че в работата си като заместник-председател на Софийски районен съд непрекъснато му се е налагало да го прави.

„Почти денонощно сме осигурявали разглеждане на дела в СРС. Всички прокурори и повечето от разследващите полицаи имат телефона ми и ми се обаждаха по всяко време на денонощието", спомни си съдия Ушев. Той каза още, че и в 11 през нощта в Районен съд са били организирани разпити на свидетели и посочи, че това не е ново за него.

На въпрос как ще коментира това, че името му беше замесено по делото срещу бившия военен министър Николай Цонев, съдията от СГС Петър Сантиров и бившия съветник във финансовото министерство Тенчо Попов, съдия Ушев отговори: „Аз се радвам, че прокуратурата реагира веднага, че няма никакви данни за нещо, което беше споменато в тези СРС-та".

Това, че някой е коментирал нещо, не искам да го обсъждам", заяви Георги Ушев и посочи, че винаги е избягвал подобни ситуации.