Магистратите от Висшия съдебен съвет (ВСС) настояха за създаването на Закон за вещите лица. Затова настоя Стефан Петров от ВСС на онлайн заседание на Съвета за партньорство към ВСС.

По думите му винаги е имало проблем с вещите лица и едно от решенията е именно създаване на такъв закон. Такъв закон имало в Словакия, който би бил много удачен и за България. Петров напомни, че участвал в две групи за създаването на Закон за вещите лица и тъкмо се стигне до разбирателство и самите вещи лица се скарвали и въпросът приключвал.

В този проектозакон за вещите лица, в който е участвал Стефан Петров се обсъждали въпросите за встъпването като вещо лице и обучението на вещите лица. Работната група много държала всяко съсловие да прави изпити за вещи лица, за да има цедка за влизането на вещи лица като такива в съдебния процес, обясни Петров.

Според него трябва да се постави въпросът за вещите лица пред Министерство на правосъдието и да се направи работна група за приемането на такъв закон.

Евгени Иванов от ВСС добави, че важната роля за Закона на вещите лица е на Министерство на правосъдието, но честата смяна на министри води до прекъсване на подетите инициативи за подобна регламентация. Държавата сама няма да се мотивира да свърши такава работа и именно тук трябва да я подтикнем да реши въпроса с вещите лица. Въпросът е жизненоважен за съдебните, граждански и административни производства, каза още Иванов.