Висшият съдебен съвет (ВСС) не е сезиран заради протестите на мотористи пред съдебни палати и не смята да се самосезира по този казус. Това заяви пред журналисти след извънредното събиране на пленума на ВСС представляващият съвета Димитър Узунов, цитиран от „Правен свят”.

Припомняме, че редица протести на мотористи се проведоха пред съдебни палати в различни градове. Недоволството бе провокирано от случая с турския гражданин Фарук Бекташ, който прегази на пътя семейството мотористи Бойко и Таня Бойкови. Бекташ избяга, след като съдийката от Софийския окръжен съд Недялка Николова го пусна под „домашен арест”. Това накара мотористите да поискат оставката й и да призоват ВСС да се самосезира.

В тази връзка Узунов коментира, че съветът не се занимава с пряката правораздавателна дейност на който и да е магистрат. Магистратите били независими при взимане на решения.

Димитър Узунов не бил разбрал за протестите. В отговор на въпроси на журналисти за случая, той заяви, че поради лични причини в последния месец бил извън пряката работа на ВСС. Узунов обеща да проучи въпроса, тъй като случилото се било много притеснително.

По време на днешното заседание на ВСС кадровиците одобриха образец на декларация, който задължава магистратите, членовете на ВСС и инспекторите да обявяват членствата си в организации и тайни общества при встъпването им в длъжност.