Осем дисциплинарни производства срещу съдии по предложение на СГС Калоян Топалов, съобщиха от Висшия съдебен съвет (ВСС). Сред тях е и съдия Петя Крънчева от Софийския градския съд.

Топалов иска уволнението ѝ, защото подменяла протоколи от съдебни заседания по 2-3 пъти без да обясни защо се налага това. Съдията присъединявала протоколите с месеци, дори с години закъснение, както и съзнателно лишавала страни от достъп до материали по дела. Съдия Крънчева е отлагала заседания заради здравословни проблеми, като невинаги представяла документ за това.

Данните са установени през март 2017 г. при проверка в цялото Наказателно отделение на градския съд. Единствено за състава на Крънчева е открито системно забавяне на администрирането на наказателните производства, припомнят от "Правен свят".

Това е третото дисциплинарно производство срещу Крънчева и четвърто предложение. По едно производство тя беше наказана, друго предложение беше отхвърлено. Преди седмици Топалов поиска съдия Крънчева да бъде понижена в длъжност заради забавени дела.

Срещу магистратите от Софийския районен съд Любка Голакова, Александър Ангелов, Иванка Болгурова, Методи Шушков, Емилиян Лаков и Иванка Митева също бяха образувани дисциплинарни производства. Всички те са предложени за наказание за забавени дела.

На днешното си заседание членовете на съвета наложиха наказание "понижаване в ранг" за една година на Елена Тодорова от Районния съд в Свиленград. ВСС прие, че тя не е извършила нарушение по втория пункт от предложението - уронване престижа на съдебната власт във връзка със забавени дела.

На същото заседание бе решено, че ВСС изпрати по компетентност на състава от съдии от ВКС и САС жалба против избора на Олга Керелска за член на ВСС от квотата на съдиите.

Съдебният състав е конституиран от трима съдии от Върховния касационен съд и двама съдии от Върховния административен съд. Поводът е постъпила жалба на бившия председател на СРС Методи Лалов, сега съдия в Софийския районен съд и кандидат за член на осмия състав на ВСС. Той оспорва решенията на Избирателната комисия за избор на членове на ВСС, избрана с решение на Общото събрание на съдиите, проведено на 10 юни 2017 г.

Жалбата-петиция против избора на г-жа Керелска за член на ВСС от квотата на съдиите, обявен с решение на Общото събрание на съдиите, проведено на 18.06.2017 г. е подадена от гражданка, чийто родственик е страна по дело, решено на последна инстанция с участие на магистрата, уточняват от ВСС.