Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет отказа да наложи дисциплинарно наказание на съдия с над 120 забавени дела, съобщи „Правен свят”.

Колегията прие становището на дисциплинарния състав, че Олга Кадънкова от Гражданското отделение на Софийския градски съд не е извършила нарушения и заради това не трябва да бъде наказвана.

Предложението за образуване на дисциплинарно производство срещу Кадънкова бе на председателя на СГС Калоян Топалов и бе базирано на резултати от проверка на Инспектората на ВСС. Според тях Олга Кадънкова има 126 забавени дела, при част от тях – с повече от две години.

Според информация на "Правен свят", съдийката е била "подсещана" да си изписва делата не само от Топалов, но и от предишни ръководства на СГС.

Според запознати тя е един от много добре подготвените професионално магистрати в градския съд, просто работела по-бавно.

С 6 на 2 гласа колегията реши да не я наказва. Мотивите за отказа от наказание били изключително високата ѝ натовареност, както и фактът, че всички забавени дела вече са изписани.