Съдийската колегия на ВСС отхвърли предложението на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов да се изиска от председателя на Софийския градски съд списък с имената на съдиите, издавали неправомерни разпореждания за СРС и данни от трафика в интернет, съобщиха от ВСС.

Става дума за разрешения по дела, включени в доклад за дейността на отдел "Защита на класифицираната информация" по Закона за специалните разузнавателни средства и Закона за електронните съобщения на Софийския градски съд. Документът, обхващащ дейността на съда за 2015 г. и 2016 г., беше приет днес от ВСС.

Искането на Лозан Панов се отнасяше до делата, посочени в доклада като примери за извършени нарушения.

Не бе прието също предложението на Калин Калпакчиев - член на Съдийската колегия, да се поиска от председателя на Специализирания наказателен съд и от административните ръководители на окръжните съдилища информация за начина на организиране на съдебния контрол по исканията за разрешения по Закона за специалните разузнавателни средства и по Закона за електронните съобщения.

Не получи подкрепа и неговото искане да се покани Бойко Рашков - директор на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, на среща за обсъждане на поставените в Доклада на председателя на Софийския градски съд проблеми.

Приетият днес доклад е изготвен от заместник-председателите на Софийския градски съд.
Той е внесен в от Лозан Панов.
В него се анализира интензивността на разпорежданията за разрешаване или отказ за използване на специални разузнавателни средства или трафични данни през периода 2015-2016 г., като се съпоставят с предходни периоди, установяват се нарушения и се коментира необходимостта от законодателни промени за ползването и контрола върху СРС.

Докладът е изпратен на главния прокурор във връзка с констатирани нарушения, които според председателя на СГС следва да бъдат проверени за наличие на извършени противоправни деяния по Наказателния кодекс.