Висшият съдебен съвет поиска становища на магистратите по въпроси за независимостта на съдебната власт.

Две постоянни комисии трябва да изготвят становища по въпроси за независимостта на съдебната власт, които да се внесат за обсъждане и приемане в пленарния състав на Съвета. Срокът за това е до 10 март 2016 г.

Въпросите са свързани с правото на магистратите да участват в обществени дебати и свободно да изразяват публично мнение по политиките на законодателната, изпълнителната и съдебната власт и всички останали въпроси на обществения живот, както и за възможността магистрати, органи на съдебната власт и съсловни организации на магистрати да получават извънбюджетно финансиране, свързано с професионална дейност.

Припомняме, един от въпросите, които вълнуваше магистратите от ВСС е дали речта на шефа на ВКС Лозан Панов на юбилейното тържество, както и последващи негови две изказвания, представляват политическо говорене. 

С решението си двете Постоянни комисии отправят запитване по тези въпроси до административните ръководители на Апелативните съдилища и Апелативните прокуратури за събиране и обобщаване на становищата по апелативни райони.

Двете постоянни комисии към Висшия съдебен съвет определиха членовете на Съвета Галина Карагьозова и Калин Калпакчиев като докладчици за изготвяне на становища по поставените теми.