Висшият съдебен съвет (ВСС) прекрати договора с фирмата, поддържаща случайното разпределение на делата в съдебната система. Решението бе взето след проведено онлайн гласуване, след дълги дебати на съдебните кадровици, част от които бяха проведени в закрито заседание.

Съдебните кадровици приеха одитен доклад и стартираха обществена поръчка за отстраняване на уязвимостите в системата и нейната поддръжка, докато не бъде въведена единната информационна система.

ВСС остави за закрити врата дебата по одита на разпределение на дела

ВСС остави за закрити врата дебата по одита на разпределение на дела

Канят и експерт от "Информационно обслужване"

"Става въпрос за 23 уязвимости, от които 11 са с висок риск, 2 със среден и 9 с нисък. Одиторите са категорични, че е имало опит за външно проникване в системата през 2016 година, който обаче не е успешен", обясни след заседанието представляващият ВСС Боян Магдалинчев.

Категорично нито един човек не се е възползвал от тази уязвимост злоумишлено, но такава възможност има. Има неуспешен опит за проникване от 2016 година.

ВСС се отказал от експерти от ТУ-София за софтуера за делата

ВСС се отказал от експерти от ТУ-София за софтуера за делата

Това заяви деканът на Компютърния факултет на университета проф. Огнян Наков

Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Магдалинчев.

"Одитният доклад нямаше за цел да показва влизания в системата, той казва само, че има уязвими места, които по принцип биха при определени обстоятелства позволили възможността за влизане", допълни пред БНТ Магдалинчев.

ВСС обсъжда манипулирана ли е системата за случайно разпределение на дела

ВСС обсъжда манипулирана ли е системата за случайно разпределение на дела

По искане на правосъдния министър заради скандалния одит

Той уточни, че през последните години делата са разпределяни чрез системата за случайно разпределение на делата, която е в сила от май 2015 година в съдилищата.

Не мога да кажа дали има ценоразпис за купуване на съдии. Може да се каже, че авторитетът на системата е сериозно накърнен, заключи Магдалинчев.