ВСС на спешно заседание на 9 април ще разгледа системата за случайно разпределение на дела, предаде БНТ, като цитира свои източници. Заседанието е по искане на правосъдния министър Данаил Кирилов. 

Поводът е одитният доклад, според който системата за случайно разпределение на дела може да бъде манупилирана.

Това било възможно за всеки, който притежава електронен подпис. Няма никаква защита, която да блокира достъпа от устройства, които са извън съдилищата.

Дело на обвиняем за шпионаж е било разпределено на конкретен съдия от IP адрес, който е извън България, според източници.

Има сигнали за разпределение на дела от странни места по света. И за достъп от екзотични острови, и от други действително странни места., каза Кирилов. Те казаха, че никога не са проверявали логовете, че всъщност информацията, която се събира там и за която се рачита, че е контролна и трябва да послужи за сверка и за установяване, никога не е била използвана за това. Да бъде и надлежно сертифицирана, да бъде сигурна, и съответно нейната експлоатация да има всички гаранции и технически и правни., настоява той.

Припомняме, че по-рано главният прокурор Иван Гешев сезира Европейската комисия (ЕК) за системата за случайно разпределение на делата.

Одит на системата показа, че тя е компрометирана. 10 000 евро струвало делото да попадне при точно определен съдия. Такива слухове се носели в съдебните среди.

Обвинител номер едно сподели, че се надява това да не се окаже вярно.

Гешев възмутен: €10 000 струва делото да попадне при конкретен съдия

Гешев възмутен: €10 000 струва делото да попадне при конкретен съдия

Това може да бъде сравнено с коронавирус в съдебната ни система

Гешев тогава хвърли обвинения към конкретни лица. Калин Калпакчиев и Христо Иванов като министър на правосъдието натискали без обществена поръчка системата за случайно разпределение на делата да се поеме от конкретна фирма, която не е известна в IT средите.

Лозан Панов и присъдружните му дами, както се изрази Иван Гешев, не искали да се одитира системата за случайно разпределение на делата. И тъй като сме били под мониторинг от страна на Брюксел, когато е въведена, главният прокурор се закани:" Ще сезирам Европейската комисия".

Това може да бъде сравнено с коронавирус в съдебната ни система, подчерта той. Това е трагедия, по думите му, защото се засягали хиляди съдби. Гешев изтъкна, че тази фирма явно е филантроп, защото не искала пари за поддръжка.

Софийската градска прокуратура обяви преди ден, че образува досъдебно производство по повод депозиран сигнал от главния прокурор Иван Гешев за шестима членове на Висшия съдебен съвет. Петима от тях са от софийската колегия, а един от прокуроркската колегия на ВСС.

СГП разследва шестима членове на ВСС

СГП разследва шестима членове на ВСС

За злоупотреба с централизираната информационна система за разпределение на делата

Новината съобщи на брифинг в Съдебната палата говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Досъдебното производство разследва дали е злоупотребявано с централизираната информационна система за разпределение на делата и ако има - от кого. Разпитани са първите свидетели - хората, ангажирани с поддръжката на сървъра. Досъдебното производство е взето на специален надзор от ВКП, ще бъде информирана и Европейската комисия.