Депутатите не разрешиха достъп до класифицирана информация за членовете на ВСС без проверка за надеждност.

Това стана с гледането на първо четене на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита на класифицираната информация, предложен от Христо Бисеров от ДПС.

От 85 гласували, "за" се обявиха 19, против бяха 57 и 9 гласуваха "въздържал се".

Въпросът за достъпа на членовете на Висшия съдебен съвет до класифицирана информация не е уреден в Закона за защита на класифицираната информация.

Той урежда правото на такъв достъп, без да се извършва проучване за надеждност по отношение на председателя на Народното събрание, президента, министър-председателя, министрите, главния секретар на МС, депутатите, съдиите от КС, съдиите, прокурорите, адвокатите и следователите.

Безусловен достъп до класифицирана информация нямат членовете  на ВСС.

Тази празнота в нормативната уредба затруднява понякога работата на Висшия съдебен съвет, е записано в мотивите на Бисеров.

Според него напоследък тя е поле на вредна конфронтация на представители  на изпълнителната власт с органи на съдебната власт. С оглед на правомощията и задълженията на ВСС, логично е членовете му да получат право на достъп без проучване за надеждност аналогично на министрите.

Още повече, че често с основание ВВС се определя като "правителство" на Съдебната власт, е отбелязано още в мотивите към проекта на Христо Бисеров.

От БСП също призоваха законопроектът да бъде подкрепен.