Висшият съдебен съвет уволни дисциплинарно съдия Мирослава Тодорова, която е и председател на Съюза на съдиите. Мотивът е забавени от нея мотиви към 3 дела. Общо 19 члена на ВСС гласуваха за уволнението.

Това е второто дисциплинарно дело срещу Тодорова, образувано за по-малко от година, този път по предложение на петима членове на ВСС - Пламен Стоилов, Иван Колев, Теодора Нинова, Вельо Велев и Кирил Гогев.

Основанието за образуването му е системно неспазване на сроковете за написване на делата, а конкретният повод - забавено с 4 години и 8 месеца написване на мотивите по дело за отвличане, поради което то е било прекратено заради изтичане на абсолютната давност, към което бяха присъединени още две дела.

Първото е за забавени с четири години мотиви по дело за убийство, по което извършителят е оправдан при условията на неизбежна отбрана, като оправдателната присъда е потвърдена от Софийския апелативен съд.

Другото е за забавени мотиви по делото срещу Васил Маникатов, за когото се оказа, че докато лежал в затвора, бил третиран от администрацията като примерен затворник, били преместен на общ режим, а после - и в общежитието в Казичане, работил е като стахановец и е пуснат предсрочно, макар че присъдата от 8 години затвор, издадена му от съдия Тодорова, е за огранизиране на мрежа за разпространение на наркотици именно от затвора.

Главният прокурор Борис Велчев и председателят на ВАС Георги Колев напуснаха заседанието и отказаха коментар, съобщава БНР.

Преди месеци Тодорова заведе дело срещу вицепремиера Цветан Цветанов две последователни интервюта на министъра, в които той обвини съдийката, че обслужва интересите на организираната престъпност, защото е забавила умишлено дела.