От Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет задължават магистратите, повишени при конкурс, да довършват разглежданите с тяхно участие дела. Решението бе съобщено след днешното заседание на Съдийската колегия на ВСС.

ВСС реши при всяко преместване или повишаване на класираните в конкурси кандидати да възлага на назначените магистрати да довършат започнатите с тяхно участие наказателни дела, на които е даден ход на съдебното следствие, както и да изготвят съдебните актове по обявените за решаване дела.

Задължението произтича от правния статут на съдиите, уреден в устройствените и процесуални закони. Принципът за неизменност на съдебния състав в наказателното производство е регламентиран в Наказателно-процесуалния кодекс и в Закона за съдебната власт. Те създават законово задължение на магистратите да продължат да участват в наказателните дела, образувани в съда, в който са работили преди повишаването, съответно преместването.

Магистратите са длъжни и да довършат обявените за решаване дела като изготвят съдебните актове по тях. Задължението на магистратите да довършат обявените за решаване дела е функция от самото класиране на кандидатите в конкурса, а не е допълнително условие за повишаването или преместването им.

С изрично посочване на тези задължения в акта, финализиращ конкурсната процедура, Съдийската колегия на ВСС цели да създаде яснота по отношение довършване на работата на магистратите в органите на съдебната власт, откъдето са повишени или преместени. По този начин се осигурява спазване на принципа за приключване на делата в разумни срокове.