Висшият съдебен съвет има становище как да бъдат преодолени критиките в поредния доклад на ЕК по отношение на назначенията в съдебната система, съобщи членът на съвета Иван Димов.

По думите му, по-конкретните намерения в тази посока ще бъдат представени през есента.

„Аз се надявам след предприетите от нас мерки да представим една много по-обективна система за оценяване на магистратите. Освен това знаете, че ние приехме и етичен кодекс за поведението на магистрата, който етичен кодекс действа вече около месец, месец и половина. Това е много важен документ при оценяване на всички тези стъпки, които са извън тази формална сфера на закона", каза той.

По отношение на препоръката на ЕК да бъде поправена противоречивата практика в дисциплинарните производства Димов обясни:

"Вече са постановени редица тълкувателни постановления, които имат за цел да уеднаквят еднаквото прилагане на закона от органите на съдебната власт и по този начин да се избегне това противоречие, което да прави механизма много по-ясен, много по-предвидим, по-прозрачен. Това е много знаков механизъм за ограничаване на възможността за неправилно приложение на закона и оттам за негативна оценка на обществото".

Информацията е на Дарик радио.