У нас всяко трето дете до 5 години боледува от ротавирусен гастроентерит, който често изисква хоспитализация.

За проблема алармираха лекари и здравни инспектори на проведената в община Пловдив кръгла маса на тема: „Разпространение на стомашно-чревните инфекции при децата в България. Европейски практики и методи за превенция".

Лекторите отбелязаха, че въпреки високото ниво на медицинска помощ в Европа, ротавирусният гастроентерит се отличава със значима заболяемост, предизвиквайки ежегодно около 87 000 хоспитализации в 25-те страни, членки на Европейския Съюз.

Макар и рядко, болестта завършва със смърт, дори при съвсем здрави деца, съобщи Радио Пловдив.
В България, всеки трети малчуган до 5 години, приет в болница със стомашно-чревна инфекция, е с ротавирусен гастроентерит. Това показват проучвания на Националния център по заразни болести.

В зависимост от защитните сили на детето, заболяването може да протече от леко - с единични повръщания и диария, до тежко - с непрестанно повръщане и висока температура. Особено тежко болестта протича при деца до 1 година. Ротавирусът е силно заразен и се предава чрез замърсени ръце, играчки, храна и вода.

След преболедуване, при някои малчугани се развива непоносимост към кравето мляко, както и изоставане в ръста и теглото. Припомняме, през лятото здравното министерство включи ротавирусна ваксина в списъка с препоръчителните имунизации.