И на втора инстанция – Апелитивен съд в Бургас, двама университетски преподаватели получиха присъди от по три години „лишаване от свобода” за присвояване на средства от европейска програма.

Атанас Луизов и Деян Лазаров са осъдени за присвояване на чужди пари - престъпление по чл. 202, ал.2, т.3, вр.чл.201, вр.чл.20, ал.2, вр.чл.26, ал.1 от НК и чл.54 от НК), съобщават от прокуратурата.

Изтърпяването на наложените наказания от по три години затвор и на двамата осъдени е отложено за изпитателен срок от пет години.

Присъдата е за присвоени средства от програма „Европейска програма за професионално образование и обучение Леонардо да Винчи” на стойност 20 334 евро.

По това време, от септември до декември 2004 година, Луизов и Лазаров са били управител и заместник.управител на Сдружение с нестопанска цел и са действали заедно. Парите са били собственост на ЕС и са представлявали първоначално финансиране от 60% на проекта „Европейски маркетингови практики за студенти”.

Луизов и Лазаров са признати за виновни и за това, че една година по късно, през 2005 година, са присвоили още 17 944 евро, които са били окончателното финансиране на същия европейски проект, т.е. останалите 40%.

Решението може да се обжалва и протест пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок.