Образуват досъдебно производство срещу втори прокурор от Разградско.

От Върховна касационна прокуратура обявиха, че срещу действащия районен прокурор на Кубрат Вячеслав Николов е образувано производство също за неизпълнение на задълженията, но с цел лична облага, предаде Дарик радио.

Припомняме, в началото на годината Софийска градска прокуратура започна разследване за неизпълнение на служебните задължения срещу бившия окръжен прокурор Елена Хаджидимитрова.

Преди да се образува досъдебно производство срещу районния прокурор на Кубрат, във Върховна касационна прокуратура постъпва предложение от окръжния прокурор на Разград Огнян Дамянов за налагане на дисциплинарно наказание.

Повод за това са данни, че Николов системно не е изпълнявал служебните си задължения, не е спазвал сроковете, предвидени в Наказателно-процесуалния кодекс за решаване на досъдебните производства и преписки в качеството му на наблюдаващ прокурор.

Преписката постъпва в Софийска градска прокуратура на 1 януари и е образувано досъдебно производство по чл. 282, ал. 1 от Наказателния кодекс. За неизпълнение на служебните задължения с цел да се набави за себе си или другиго облага се предвижда наказание лишаване от свобода до 5 години.

Николов е вторият прокурор от Разградско, срещу когото е образувано досъдебно производство.
В началото на годината заради забавяне на 373 случая започна разследване срещу бившия окръжен прокурор Елена Хаджидимитрова.