Ямболските полицаи разследват три телефонни измами, съобщават от пресцентъра на МВР. И трите жертви попаднали в схемата "съдействие при задържане на телефонни измамници".

Пенсионерка изтеглила спестяванията си от банков клон, за да "помогне при задържането на измамници". Жената изпълнила дадените й насоки и оставила опакованите 24 000 лв. под контейнер за отпадъци пред дома й. Минути по-късно получила поредното поредно обаждане с благодарност за съдействието и с уговорка, че около 17.00 часа при нея ще отиде телевизионен екип, за да даде интервю за участието си в операция. Жената се усъмнила, че е станала жертва на "ало" измама, след като никой не я потърсил. Едва тогава се обърнала за помощ към полицията.

По същата схема били измамени още две пенсионерки от областния център. И двете обяснили, че във времето от 12.00 до 14.00 часа на домашните си телефони получили обаждане от непознат мъж, представил за полицейски служител. Всяка една от потърпевшите събрала по около 1000 лева и ги хвърлила през терасата на жилището си.

От полицията отново използват случая, за да напомнят на хората да не се доверяват на непознати. Те съветват в никакъв случай да не се изпълняват указания, в които някой иска пари по телефона, независимо кой е и по какъв повод отправя искането.

Служителите на реда съветват още да не се предоставят лични и данни на близки по телефона. В случай на получаване на подобно обаждане, гражданите да сигнализират на тел. 112 или да се обадят на свои близки.