Янко Ваташки-Лудия се оправда в съдебната зала и прокара версията, че е натопен във връзка с делото за изнудване в спецсъда. Това стана ясно от обясненията, които Ваташки пожела да даде пред спецмагистратите. Заедно с него пред спецсъда отговаря и неговия стар приятел от ученическите години - Марин Човалинов, с когото обаче към днешна дата са във влошени отношения.

Ваташки подробно разказа за случката с побоя на пострадалия Николай Абаджиев, когото накратко нарича Кольо. Марин Човалинов имал среща с приятеля си Николай Абаджиев и Ваташки го придружил. Тогава все още двамата били в добри отношения. Срещата била в близост до някаква жп гара в района на Костинброд. Тогава Ваташки видял за първи път Абаджиев.

Марин и Николай провели разговор, но Ваташки не знае за какво са говорили. След това тръгнали за София и се отправили към заведение в "Люлин".

Привечер минали покрай сервиз, който се помещава в гараж, в близост до жилището на Марин. В него били Кольо и Младен Адамов. Марин и Кольо се скарали. В основата на разпрата били някакви крадени пренабити коли, за които Кольо взел 2000 лв. да ги регистрира, но не свършил това, стана ясно от обясненията на Ваташки.

Страстите се разгорещили още повече, след като Кольо казал, че ще има проблем с БОП-аджиите. Афектиран, Марин му посегнал. Ударил го няколко пъти, а след това го свалил на земята и започнал да го рита. Ваташки бе категоричен, че не е вземал участие в разправията. Единствено хванал за ръката на Марин, след като свалил пострадалия на земята.

"В техните бози не съм се забърквал", посочи Ваташки в съдебната зала. След скандала Ваташки си тръгнал. По думите му, пострадалият е подал жалба за нанесения побой едва след месец, което събуди недоумение и у адвоката на Ваташки.

Съпругата на Марин Човалинов завела БОП-аджии в гаража и уговаряли версията, че не мъжът й, а Янко Лудия е набил Кольо. С тази информация Ваташки разполага от свидетелката Елен Янкова, която му е била адвокат по други дела.

Срещу Ваташки имаше и друго дело за изнудване на жената на ексавера му, по което получи осъдителна присъда. Тя обаче все още не е влязла в сила, тъй като делото не е приключило на последна инстанция.

Съдът не уважи искането на защитата да бъде разпитана адвокат Елен Янкова, тъй като Законът за адвокатурата не позволявал. Спецмагистратите обаче прецениха, че съпругата на Човалинов - Камелия, трябва да бъде разпитана относно показанията, които Ваташки даде в залата.

Делото продължава на 23 януари.