Делото срещу Йосиф Йосифов - Йоско, който на 2 март 2011 г., управлявайки джипа си с 2,6 промила алкохол в кръвта, уби в катастрофа двама души в столичния квартал Бояна, финишира на втора инстанция в рамките само на едно заседание.
Апелативният съд счете, че делото е изяснено от фактическа и правна страна и пристъпи към пледоарии. Окончателното решение обаче ще стане ясно в едномесечен срок.

Припомняме, на два пъти стартът на делото срещу Йосифов, който бе осъден от Софийски градски съд на 8 години затвор, беше отлаган - първият път заради отсъствие на редовно призованият подсъдим, както и неговият адвокат Христо Христов. През юни пък причина за отлагане стана заболяване на член на съдийския състав.

И днес в съдебна зала Йоско не се яви, тъй като е депозирал молба, че не иска да присъства лично, поради влошеното си здравословно състояние и затрудненото му придвижване. Припомняме, след тежката катастрофа той получи сериозни увреждания.

След заседанието адвокат Христо Христов обясни, че клиентът му вече е в малко по-добро здравословно състояние, може да прави по няколко крачки сам, без инвалидна количка и без други помощни средства.
По повод появилите се в медиите записи, на които Йосифов е без инвалидната количка, Христов бе категоричен: „Изобщо не ме интересува. Не съм гледал въпросните записи."

Припомняме, след излъчването на въпросните записи се заговори, че е възможно прокуратурата да поиска изменение на мярката му за неотклонение, за да се „застрахова" от повтаряне на случая с бягството на братя Галеви.
Засега няма намерение да бяга. Не знам това с братя Галеви как и защо се е получило, заяви с усмивка Христов.
Той обясни, че Йоско има 11 шини в гръбнака, които предстои на по-късен етап да бъдат премахнати.

Адвокат Христо Христов поиска да бъде намалена присъдата на Йоско или да бъде върната за ново разглеждане. Той обясни, че Йосифов има абсолютно добри характеристични данни, не е осъждан и няма висящи наказателни производства срещу него.

По думите му наложените 8 години затвор са несъразмерно тежко наказание за човек, който е неосъждан, а е и с влошено здраве.

Прокуратурата от своя страна призова да бъде потвърдена присъдата на първоинстанционния съд, тъй като са отчетени всички смекчаващи обстоятелства. Държавното обвинение посочи, че Йосифов се е движил с превишена скорост и след употребата на алкохол, като не се съгласиха, че при определяне размера на наказанието трябва да се взема предвид здравословното му състояние, тъй като „никой не може да черпи права от неправилното си обвинение".

Адвокат Богдана Григорова, представляваща част от гражданските ищци, също изтъкна, че влошеното здраве на Йоско се дължи на неговото престъпно поведение. По думите й подсъдимият е злоупотребил със здравословното си състояние, тъй като е било повод за отлагане на делото, като се е налагало събиране на доказателства, които да удостоверяват, че той е имал възможност да присъства в съдебна зала.

Въпреки че взима предвид изразеното съжаление за случилото се от страна на Йосифов, чистото му съдебно минало и това, че е социално ангажиран гражданин - добър и работлив човек, тя настоя да бъде потвърдена процедурата на градските съдии.

Григорова припомни, че Йоско се е движил с два пъти по-висока скорост от разрешената, с 2,6 промила алкохол в кръвта, убил е двама души и е ранил тежко други двама, което прави деянието с висока степен на обществена опасност.

Относно размера на наказанието адвокат Григорова бе категорична: „Наказанието ще позволи постигането на генерална превенция, защото има толкова много пияни джигити, които убиват хора по улиците и затова, като превенция, трябва да се налагат по-тежки наказания".