Два часа и половина състав на СГС слуша за болките и травмите на Йосиф Йосифов - Йоско.

Припомняме, на 2 март тази година Йосифов предизвика катастрофа в София, при която загинаха двама души, а други двама бяха ранени.
ПТП-то се случи на улица „Даскал Стоян Попандреев" в Бояна, а дрегер отчете, че Йоско е бил с 2,6 промила алкохол в кръвта и е карал с превишена скорост от 95 км/ч.
При катастрофата управляваният от него джип „Мерцедес" се блъсна във ван „Киа" след навлизане в насрещното платно.

На днешното съдебно заседание съдът изслуша комплексна съдебно-медицинска, психологична и психиатрична експертиза, от която става ясно, че Йоско е парализиран от кръста надолу, има гръбначно-мозъчно увреждане, тежки травми на пикочния мехур, гръдната и коремната област и главата. В следствие на това, той не може да се движи самостоятелно и може само да сяда в инвалидна количка с допълнителна помощ.

Йоско обаче може да остане в седнало положение не повече от 15-20 минути, след което получава силни болки и се налага да легне. Експертите посочиха, че евентуалното му транспортиране до съдебната зала би могло да доведе до микротравматизъм, който да влоши състоянието му.

В момента единствената цел е да не се допуска влошаване на здравословното му състояние. Прогнозите за подобряване на състоянието му са песимистични, коментираха експертите и посочиха, че преди да е минала година - година и половина от операцията не може да се установи какви са шансовете му за възстановяване. Медиците констатираха, че от операцията на Йоско до момента са минали 8 месеца.

Вещите лица се противопоставиха на някои от констатациите, посочени в епикризата. В нея се казва, че пострадалият може да стои в седнало положение и е с „овладян болков синдром".

Експертите заявиха, че много често им се налага да пишат в епикризата,  които не съответстват на състоянието на пациента като например, че болковият синдром е овладян, само за да могат да го изпишат, без пациентът да си плаща допълнително.
„Неверните данни" са вписани, за да може НЗОК да плати лечението му по клинична пътека и той да бъде изписан.

Специалистите обясниха разминаването в такива случаи с несъвършенствата на здравната ни система.

Иначе психиатричното и психичното състояние на подсъдимия позволяват той да участва адекватно в процеса и ако има желание да дава обяснения за случилото се. От обясненията на вещите лица стана ясно, че Йосифов има документ от ТЕЛК, който констатира инвалидизация.

Експертите посочиха, че нямат информация за това дали, след като е бил изписан от „Пирогов" са му правени контролни прегледи, но по данни на болногледача му, той е бил лекуван и в болница „Токуда". Затова съдът назначи допълнителна комплексна експертиза, която трябва да намери всички документи от всички здравни заведения, за които има данни, че на Йосифов са правени контролни прегледи.

Същите вещи лица трябва да посочат каква е документацията, какви са резултатите от контролните прегледи и дали тези резултати се отразяват на приетата днес експертиза. Следващото съдебно заседание е насрочено за 19 декември, когато вещите лица ще бъдат изслушани повторно.