Над 25 000 проверки са направени във всяка една от структурите на земеделското министерство като почти във всеки сектор са установени са нарушения. Това каза земеделският министър в оставка Иван Иванов пред БНТ.

По думите му е имало лежерност в работата на тези структури.

"Служителите от Българската агенция по храните получават 20% по-висока заплата и не само те", каза Иванов и допълни, че когато са мотивирани с по-високо възнаграждение, резултатите са по-добри.

Съдът върна Евролаб 2011 в ГКПП "Капитан Андреево"
Обновена

Съдът върна Евролаб 2011 в ГКПП "Капитан Андреево"

Това се налага заради незаконосъобразни действия на БАБХ

"Рискове винаги има, може и да се остави случаят с "Капитан Андреево", но всичко ще зависи от новия кабинет. Ние за 7 месеца почти във всяка структура намирахме нарушения. Когато ги мотивирахме с по-високи заплати, нещата се пооправиха", смята Иванов.

"Имаме решения на Върховен административен съд и това какво ще се случи оттук нататък е в ръцете на бъдещето правителство. Трудно мога да коментирам съдебното решение, но хвърлихме много труд. Усилията бяха насочени към връщане на държавата в този сектор, каза Иванов.

Митничари откриха 10 кг марихуана в газова бутилка на "Капитан Андреево"

Митничари откриха 10 кг марихуана в газова бутилка на "Капитан Андреево"

Стойността на наркотика се изчислява на 40 720 лева

Той даде пример с проверки в животновъдни обекти, където са направени около 1 400 по различни сигнали. За съжаление 30 % от тях се оказват с доста тежки нарушения, обясни министър Иванов.

Ангажимент на служебния кабинет ще бъде каква политика ще провежда по отношение на държавния контрол, подчерта Иванов.

"Контролната дейност, която ние засилихме, даде своя ефект - не само по отношение на БАБХ, но и на ДФ Земеделие и Изпълнителна агенция по горите".

Министерството на земеделието е единственото, което се управлява със смесен екип между БСП и "Продължаваме промяната", обясни той и даде пример, че в коалиционното споразумение е записано, че БАБХ трябва да излезе от рамките на министерството, спазвайки принципа изпълнението да бъде отделено от контрола.

"Управлението на Агенцията беше дадено под прекия контрол на "Продължаваме промяната" - проф. Даскалов и ресорния зам.-министър Христанов. Техните проверки по ГКПП "Капитан Андреево" показаха доста нарушения", допълни Иван Иванов.