Емилия Русинова е новият градски прокурор на София. Тя бе избрана с 8 гласа "за" и два "против" от прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, съобщиха от СГП.

Русинова е първата жена, която оглавява столичната прокуратура.

Нейн конкурент бе следователят Бойко Атанасов. Преди месеци той заяви, че в следствието има "шпицкоманди" за политически поръчки. Към момента неговото твърдение е опровергано. Ден преди избора, Атанасов заведе дело срещу столичен всекидневник за това, че омаскарили името му. Неговата кандидатура не бе подкрепена от никого.

Русинова, която преди да стане прокурор е била следовател, е зам.-шеф на Софийската градска прокуратура от две години. Тя бе и.д. ръководител след оставката на Христо Динев по здравословни причини.

В Софийска градска прокуратура се водят и дела срещу хора с имунитет - депутати, магистрати, както и министри.

Двамата кандидати бяха изслушвани близо 4 часа. Бойко Атанасов не отговори на въпроса кои са членовете на ВСС, за които в градска прокуратура имало разследвания срещу неизвестен извършител. Делата се държали на трупчета и се възобновявали, когато магистратът не гласувал правилно във ВСС. Той бе питан няколко пъти за тези казуси, защото анализът им бе един от приоритетите в концепцията му. Оказа се,че няма информация за такива дела, пише "24 часа".

При обсъжданията двама от членовете на ВСС - Юлиана Колева и Елка Атанасова предложиха изборът да се отложи за есента. Мотивът им бе да се намери "идеалният шеф на СГП" и той да не е от тази структура, но идята не бе приета. "Ако имате смелостта да кажете кой е този човек, ще помислим дали да отложим вота", призова главният прокурор Сотир Цацаров. Конкретно име не бе назовано.