Софийски апелативен съд остави в ареста Алексей Петров. Мярката за неотклонение на бившата барета беше гледана при закрити врата

След решението на съда Алексей Петров заяви, че е представил финансово икономическа информация, която е била необходима за стратегически обекти, свързани с националната сигурност.

По думите му става въпрос за информация, която е била свързана с противодействието на определени форми на внос и пренос на радикален ислям.

Става дума за изключително опасна форма на тероризъм на територията на България, а от тук и в европейските страни, подчерта бившата барета. Според него анализът на терористичните актове досега в Европа и САЩ показва, че наистина това е най-ефективната форма на внос и пренос на тероризъм.

Петров допълни, че не може публично да обяви каква е тази форма, тъй като това представлява държавна тайна, въпреки че подчерта, че такива опасности трябва да се оповестяват публично в обществото. За пореден път той потвърди липсата на информация от работното му дело.

Призовавам сегашния неформален председател на ДАНС господин Иван Драшков да се поразрови, ако обича, за тази информация, за която подчертах, и да отиде на мястото й, защото тя наистина е важна за България и евроатлантическия алианс, заяви подсъдимият.

Според него, свидетелят Цветанов многократно е променял мястото, на което Алексей Петров му бил нанесъл побой. Първоначално Цветанов заявил, че побоят бил нанесен на басейн „Спартак", а след това твърдял, че това се е случило в някакъв ресторант.

Според бившата барета възниква въпросът защо трябва да се приемат твърденията на Цветанов, че е бил бит, а не неговите собствени, според които това не се е случило. Петров попита и  с какво свидетелят Цветанов е по-надежден от самия него.

Той подчерта, че не стои в ареста заради делото си, а за да бъде изолиран от обществено-политическия живот в България. Запитан колко време е необходимо да остане в ареста, той отговори: Колкото е нужно за управляващите.

Мярката на Алексей Петров е окончателна и не може да бъде обжалвана. Според съда няма опасност той да се укрие, но е налице риск да извърши друго престъпление.

В мотивите на съда се посочва още, че той разполага с широк кръг от контакти във всички сфери на обществено-политическия живот. Освен това анонимните свидетели се страхуват от него и има опасност подсъдимият да  въздейства на други свидетели.

Алексей Петров е задържан под стража от пет месеца и според съда този срок е законосъобразен и разумен. В мотивите на магистратите се посочва още, че не е разколебано първоначалното предположение, че бившата барета е извършил престъпленията, за които е обвинен.

Днешното заседание се гледа при закрити врата.

Адвокат Ина Лулчева изтъкна, че делото може да се гледа на открити врата, тъй като секретните материали, които са приложени към документите, не са от съществено значение и защитата няма да се позовава на тях. По думите й не е вярно, че в документите е приложена и кадрова справка за Алексей Петров.

Според съдебния състав обаче в един от томовете по делото се съдържа папка с гриф „секретно", което означава, че материалите вътре са държавна тайна.

Именно това бе и причината съдебното заседание да протече в отсъствието на журналисти.