Спазването на правата на човека в България се подобрява, но става бавно. Това е общият извод, който правосъдният министър Христо Иванов представи пред Втория годишен форум за правата на човека.

Иванов припомни, че в момента тече обществено обсъждане на проектозакон за физическите лица и мерките за подкрепа, който се опитва да даде изцяло нов подход към лицата, които имат нужда от мерки за подкрепа, при затруднение за извършване на определени правни действия.

Министърът се обяви „за" хуманизация на режима, той да бъде работещ. Магистратите с опит да погледнат проектозакона, да изпратят своите становища, призова той. Наистина искаме да направим нещо работещо, гарантира Иванов, като оповести и че ще има пуснати за обсъждане промени в НПК за разпитите в така наречените „сини стаи". Припомняме, това са обособени помещения, в които се разпитват децата, станали жертви на насилие, за да не се осъществяват разпитите в полицейски управления.

По въпроса за спазването правата на човека, особено що се отнася до съдебната система, Юлиана Колева от Висшия съдебен съвет пък отправи препоръка за прилагането на специални разузнавателни средства - да се повишат изискванията на магистратите при даване на разрешителни за използване на такива методи. Тя призова и за издирване на случаи, при които се извършва наказателно правораздаване в затвори, като сигнализира, че имало два такива случая във Варна и Горна Оряховица.

По темата не остана безучастен и новият главен съдебен инспектор - Теодора Точкова.

Според нея функция на правосъдието е да защитава правата на хората. Точкова застана зад нуждата от решаване на делата в разумен срок. Прекомерната продължителност на гражданските и наказателни дела вреди на доверието в правосъдната дейност, хората очакват не само качествено, но и навременно правосъдие. Забавеното правосъдие е равно на ненужно правосъдие, убеден е съдебен инспектор номер едно.

Стъпки в положителна насока за спазване правата на човека у нас отчете и омбудсманът Константин Пенчев. Аз съм песимист, дали сме толкова толерантни или не, ще се разбере от проектозакона за физическите лица и мерките за подкрепа, от дебатите по него в НС и дали наистина ще бъде приет, смята Пенчев.

Той също обърна специално внимание на детското правосъдие, където според него досега не сме видели резултати.
Това значи не само сините стаи и наказателния процес. Тук има много важни въпроси, които ние подценяваме.

Все още в НК няма престъпления от омраза, свързани в хомофобия. Дайте да помислим и да станем наистина европейска държава, да не се поддаваме на омразата, разви виждането си за нуждите на системата омбудсманът.

По думите му много говорим за съдебната реформа, но смисълът й вече се губи - остава в това кой да е съставът на ВСС, колко години да е мандатът на главния прокурор.
Справедлив процес, право на защита и правосъдие в разумни срокове, това е смисълът на съдебната система, убеден е Пенчев.

Той се обърна към депутатите със следния призив: „Променяйте Конституцията, това е необходимо, правете нови закони, но не забравяйте, че всеки един човек има право на защита, на справедлив процес. Да не мерим ефективността с това колко хора са в затвора, това е първобитно".