Заради убит благороден елен властите забраниха лова в ловностопански район - Гъбене. Животното е убито в землището на габровското село Музга. То попада в района на Ловнорибарска дружинка - Гъбене, която е част от ЛРД "Чардафон" - Габрово.

На извънредно заседание на комисията по ловно стопанство към Държаното горско стопанство - Габрово беше взето решението за ограничаване на лова.

Освен редовно утвърдените членове на комисията, на заседанието поканени бяха председателят на Ловнорибарска дружинка Гъбене и ръководителят на ловния излет във въпросния ден, заедно с екипът от охранителното звено към СЦДП, установили нарушенията, директорът на ДЛС "Росица" и директорът на Северноцентралното държавно предприятие.

Основен довод за решението на комисията са безпрецедентните бракониерски прояви. Съобразно решението и клаузите на договора за ползване на дивеч между ДГС - Габрово и ЛРД "Чардафон", се забранява ловуването на територията на ЛСР Гъбене, за срок от 1 година. Ловнорибарско дружество "Чардафон" е уведомено за това.

Втори случай на убит благороден елен в Силистренско

Втори случай на убит благороден елен в Силистренско

В местността "Дюзлена" край село Средище

Припомняме, служители на Северноцентрално държавно предприятие задържаха автомобил, спрян за проверка след многочасово наблюдение в землището на габровското село Музга и чути два изстрела в отдалечена местност. На 30 декември в проверения автомобил са пътували трима души. В колата са намерени ловно оръжие, прясно отрязана глава от благороден елен и раници, съдържащи месо. Проверката установила, че лицата притежават законно издадени ловни билети, членски карти, както и талони, част от разрешително за групов лов на дива свиня във въпросния ден, но за друго ловище.

Съдят шуменски бизнесмен за бракониерски лов на благороден елен и кошута

Съдят шуменски бизнесмен за бракониерски лов на благороден елен и кошута

Джипът от местопрестъплението е открит на автомивка, минути преди да бъде измит, а от къщата му са иззети 3 ловни карабини и части от убития дивеч

Ловът на благороден елен обаче се осъществява единствено с получено индивидуално разрешително, каквото не е издавано на територията на ЛРД - Габрово. Горски инспектори от Регионалната дирекция по горите - Велико Търново, които са съставили констативен протокол и са уведомили органите на ОД на МВР - Габрово.

Припомняме още, че на 14 декември между село Люблен и Садина шуменски бизнесмен при бракониерски лов уби благороден елен и кошута.

Макар че пробвал да се укрие, той е открит и престъплението е разкрито. Мъжът е поучил обвинене от прокуратурата.