Никой не може да каже дали в момента ръководството на лекарския съюз е законно.

В нормативните документи в Закона за съсловните организации няма записано какво да се прави при сегашното положение, с изтеклия преди три месеца мандат на УС на БЛС.

Това заяви в интервю за БНР д-р Методи Маджаров, председател на Столичната лекарска колегия.

Той добави, че Андрей Кехайов едва ли ще свика редовен събор на БЛС, а за извънреден, на който да се проведе изборът за нов председател, е необходимо съгласието на три четвърти от управителните съвети на колегиите или две трети от Националния съвет.

Доктор Маджаров допълни обаче, че не само това е проблематично в съсловната организация, тъй като тя от две години няма контролна комисия. Според устава извънреден събор може да се свика само от нея, пише zdrave.net.

По думите на Методи Маджаров управителният съвет на БЛС „изцяло се е разпаднал" и членският му състав също не е попълнен.

Председателят на Столичната лекарска колегия заяви, че е трудно с настоящия управителен съвет на лекарския съюз да се водят преговори за НРД или да се правят протести. Припомняме, НЗОК отказа да преговаря с настоящото ръководство на БЛС по сключване на нов Национален рамков договор.

По думите на Маджаров лекарите не искат да протестират, докато е това ръководство.

„Има дори предложение от някои районни колегии да внасяме в друга сметка парите за членския внос и да не се превеждат на УС, защото никой не може да следи какво става с тях", каза Методи Маджаров.