Върховният касационен съд(ВКС) върнана Софийския градски съд (СГС) делото за вписване на Мартин Димитров като председател на СДС.

Касационният съд връща делото с указание за продължаване на производството по заявлението, съобщава БТА.

Освен това според Касационния съд СГС е постановил недопустим съдебен акт.

Става въпрос за отказа на СГС да гледа делотопо регистрацията на новото ръководство на СДС, след като регистрация веднъж бе отказана.

Сега ВКС обезсили това решение.

Законът за политическите партии не предвижда ред, по който може да бъде спряно регистърното производство, пише в мотивите си ВКС.

Мотивите на съда при първоначалния отказ за регистрация бяха, че няма практика за пряко избиране на ръководство на партията, каквото бе направено при организирането вътрешни избори в СДС.
След това двама поредни съдии в СГС си направиха отвод с различни мотиви. В крайна сметка делото бе спряно.

Припомняме, заради отказа да се регистрира новото ръководство на СДС в лицето на Мартин Димитров, синята партия имаше редица пречки при внасянето на документи за явяване на изборите тази година - както за Европейски парламент, така и за парламентарните избори, които ще се състоят след три дни.

В един период в Централната избирателна комисия бяха внесени за регистрация документите както на синята коалиция, така и отделно на СДС в лицето на стария председател Пламен Юруков.